Saturday, March 19, 2016

Sähkösäätöä

Edellisessä blogauksessa vähän jo vihjailin sähköjen kytkennän ansaitsevan oman merkintänsä. Tästä voi olla jotain ehkä opiksi myös tuleville rakentajille.

Aiemmin jo mainitsin Designtalon sähkömiesten tuoneen tontille tonttikeskuksen joka odotti vain kytkentäänsä. Periaatteessahan Caruna tuo sähköjohdon tontin rajalle asti, mutta meidän tapauksessa täytyi menetellä vähän toisin. Syynä säätöön on se, että tonttitie ja sen alla kulkevat vesi-, viemäri- ja sähköjohdot rakennetaan vasta myöhemmässä vaiheessa. Rakentaminen vaatii kuitenkin sähköä ja sovimme, että tuomme tonttikeskukselta johdon suojaputkessa sähkökaapille ja Caruna hoitaa kytkennän. Tonttitien ja kanaalin rakentamisvaiheessa johto sitten vain tiputetaan muiden johtojen sekaan ja kaikki on ok.

Kaikki olikin periaatteessa ok, asiat sovittu etukäteen Carunan kanssa ja kaikki tonttikeskuksen mittauspöytäkirjat yms. oli toimitettu Designin toimesta Carunalle jo hyvissä ajoin. Enää täytyisi sopia sähkönmyyntisopimus. Vertailin nopeasti hintoja ja valitsin myyjäksi Helenin. Oletin, että homma olisi yhtä yksinkertaista kuin tavallisestikin sähkösopimusta kilpailutettaessa. No eipä ihan ollut. Tein sopparin torstaina ja soitin Carunaan että kaikki on ok, tilaan kytkennän. Tieto myyntisopimuksesta ei kuitenkaan ollut vielä saapunut Carunalle eikä homma näin ollen edennyt. Perjantaiaamuna soitin asiasta uudestaan, eikä vieläkään ollut tapahtunut mitään. Puhelu Helenille, ja sain vastaukseksi, että iltapäivällä tehdään järjestelmäajo, jolloin tiedon viimeistään pitäisi lähteä eteenpäin. No, ei sitten lähtenyt. Ainakaan niin, että olisi ehtinyt Carunan järjestelmiin virastoaikana. Ei auttanut muuta kuin jäädä odottelemaan viikonlopuksi. Maanantaina alkaisi perustuksien teko. Pari päivää perustusporukka pärjäisi naapurilta luvan kanssa lainatulla valovirralla, mutta keskiviikkona tarvittaisiin voimavirtaa valun lämpövastuksille.

Heti maanantaiaamuna soitin Carunalle ja tieto myyntisopimuksesta näkyi viimeinkin heidän järjestelmissään. Mainiota, tilataan kytkentä asap! Aspa vastasi, että kytkennässä menee 3-5 päivää. Mitä hemmettiä, kaiken tarvittavan tiedon pitäisi olla jo tiedossa, miten voi kestää noin kauan? Aspa vastasi, että lisähinnasta (310€) käsittely voidaan tehdä nopeammin, 1-3 päivässä. Ei auttanut muuta kuin tilata nopeampi käsittely. Kysyin myös, että voinko itse olla yhteydessä aliurakoitsijaan ja varmistaa, että ehtivät ennen keskiviikkoa tulla tekemään kytkennän ja sain vastaukseksi ehdottoman ein, he itse hoitaisivat moisen yhteydenpidon. Puhelun jälkeen kuitenkin soitin Carunan aliurakoitsijalle (satuin tietämään firman jo entuudestaan) ja sain vastaukseksi, että selvittävät asiaa heti kunhan Carunan toimeksianto heillä asti näkyy. Sen jälkeen aloin soitella raksavuokraamoita läpi vuokratakseni voimavirtageneraattorin. Reilun puolen tunnin päästä aamun ensimmäisestä puhelusta Carunaan sähköaliurakoitsija soitti minulle takaisin, että toimeksianto näkyy heillä ja he voivat tulla tekemään kytkennän jo tänään tai huomenna. Kiittelin vuolaasti ja samalla kirosin tyhmyyttäni. Olinhan juuri maksanut 310 euroa siitä, että oman hölmöyteni takia Carunalta meni puoli tuntia lähettää toimeksianto aliurakoitsijalleen. Tyhmyydestä sakotetaan. Tai Jotain. :)

Loppu hyvin kaikki hyvin. Sähkö kulkee nyt keltaisessa putkessa.




Perustukset

Uusi viikko alkoi räntäsateisena. Sääennuste oli lupaillut viikonlopuksi pahempaakin, joten maanrakentajamme oli peittänyt talon perustusten paikan pressuilla. Lunta oli tullut vain muutama sentti, joten Perustavan kavereilla oli helppo homma reivata pressut syrjään ja alkaa koota valumuotteja.

Perustusmuotit odottamassa kokoamistaan
Meille tulee siis paaluperustus, tuulettuva alapohja ja ontelolaatat. Ratkaisuun päädyttiin, koska pohjatutkimuksen perusteella suht massiivinen maanvaihto sekä maanvarainen laatta olisi tullut paaluperustusta kalliimmaksi (Meille ei tule maanalaista kellaria. Sen kanssa tilanne olisi varmaankin ollut toinen). Tuulettuvassa alapohjassa on myös muita etuja; maaperästä nouseva kosteus lienee helpommin hallittavissa ja mahdolliset putkien ja viemäreiden huoltotyöt joskus hamassa tulevaisuudessa ovat helpompia ja halvempia suorittaa.

Talon sokkelin muotit lähes valmiina
Maanantaina ehti valmistua talon sokkelin muotti raudoituksineen. Tiistaina oli vuorossa terassien perustukset sekä raudoituksien viimeistelyä.



Terassin perustusten valumuotit. En olisi arvannut, että terassillekin tulee näin järeä perustus. 

Keskiviikkona pidimme pohjakatselmuksen ja kaiken todettiin olevan kunnossa. Valu sai luvan alkaa, etenkin, kun Carunan alihankkija oli saanut kytkettyä tonttikeskukseen sähköt (tästä ehkä oma pieni blogaus myöhemmin :)) ja betonin kuivumista nopeuttavat vastuslangat saivat 16 ampeerin edestä virtaa.

Betoniraudoituksiin viritetyt vastuslangat tekivät työnsä hämmästyttävän nopeasti ja torstaina valumuotit voitiinkin jo purkaa. Kaikki näytti ainakin meidän silmiin oikein hyvältä. Talon korkeusasemakin alkoi hahmottua paremmin ja aiheutti aluksi pientä hämmästelyä (tuleeko se oikeesti noin korkealle?!? wtf?). Juu, tulee, ja hyvä niin. Naapurilohkot ovat löytäneet jo ostajansa ja tulevien naapureiden alustavien suunnitelmien perusteella ilman nostoa olisi meidän talo jäänyt selvästi muita taloja alemmaksi. Lisäksi viemäröinnit helpottuvat kun korko on riittävä.




Sunday, March 6, 2016

Aloituskokous, viemäreitä, täyttöjä ja paaluja

Työmaan aloituskokous (tämä on siis eri aloituskokous kuin se muutama viikko sitten rakennusvalvonnassa pidetty...) pidettiin karkauspäivänä ma 29.2. Läsnä olivat rakennuttajat (me!), Design-talon työpäällikkö sekä vastaava mestarimme. Työpäällikkö lahjoitti meille todella upeat kypärät sekä aivan fantastiset huomioliivit :). Lisäksi saimme avaimet tulevaan raksa-oveen. Työpäällikkö vaikutti joustavalta kaverilta ja sovimmekin hänen kanssaan pienistä muutoksista mm. työmaan sijoitteluun ja ennen kaikkea työmaaliikenteeseen. Meillä on siis kirvesvarsitontti, mutta kirveen varsi rakennetaan erinäisistä syistä johtuen (niistä ehkä myöhemmin!) vasta talon pohjien jälkeen. Siihen asti työmaalle kuljetaan naapurilohkon vanhan liittymän kautta. Liikennöintiluvasta suurkiitos tätäkin blogia tiettävästi lukeville tuleville naapureille :D. Viereinen katu on ahdas, joten talon seinäelementit tullaan tuomaan paikalle ns. lemppakeikkana. Tarkoittaa siis, että elementit puretaan rekasta kahtena erillisenä kuormana, koska täysperävaunuyhdistelmää ei millään ilveellä tontille saa kääntymään.

Aloituskokouksen jälkeen päivätyöt kutsuivat, joten kiiruhdin lentokentälle ja palasin tsekkaamaan työmaan seuraavana perjantaina. Muutamassa päivässä oli ehtinyt tapahtua paljon.

Paalutusta

Maanrakentaja oli ehtinyt saada pohjatyöt lähes tehtyä: täyttöjä, suodatinkankaat, sala-ojat, hulevesiviemärit, maalämpökanaali yms. Palattuani tontille perjantaina n. klo 9.30 oli paikalla paaluttajat täydessä työn touhussa. En tiedä, mihin aikaan olivat tontille tulleet, mutta puoli kympiltä homma oli jo lähes valmis. Ontot teräsputkipaalut näyttivät uppoavan saviseen maahan kuin kuuma veitsi voihin, joten en yhtään ihmettele, että paalutus ja ontelolaattapohja olivat tässä tapauksessa juuri oikea perustustapavaihtoehto (jos maanalaista kellaria ei havitella). Kysäisin paalujen pituuksista ja sain vastaukseksi, että budjetissa pysytte :). Pohjoislaidalla paalut olivat pohjatutkimuksen mukaisesti 4-5 m ja etelälaidalla pari metriä.

Kaivoja ja viemäreitä.
Tulevat etelänaapurimme kysyivät, onnistuisiko myös heidän hulevesien johtaminen meidän tonttimme kautta tontin pohjoispuolella olevaan ojaan. Meillä ei ollut mitään asiaa vastaan, joten heidän myöhempää rakentamista ajatellen viritettiin jo nyt putki odottamaan heidän projektiaan. Viemärille täytyy perustaa vielä myöhemmin rasite.

Viemärivarauksia myöhempää kytkemistä varten
Tonttikeskuskin ilmestyi tontille ja odottaa vielä kytkemistään valtakunnan verkkoon

Maanrakentajamme viimeistelee murskepatjaa oikeaan korkoon
Nämä lienevät maalämmön keruupiirin johtovaraukset

Kaikki näyttäisi mun silmiin valmiilta ensi viikkoa ja perustuksien tekoa varten. Erittäin bueno.

Kaivurille hommia

Pakollinen kissakuva

Maanrakennustyöt pääsivät siis käyntiin viikon 8 tiistaina. Aluksi poistettiin tontin pintamaat sekä kaadettiin pari mäntyä, jotka olisivat jääneet terassin alle. Tontin pohjoisreunan kuusiaita sai myös kaatotuomion; aita ei ollut enää parhaassa mahdollisessa hapessa, eivätkä aidan vieressä tehtävät maankaivuutyöt myöskään luvanneet hyvää. Myöhemmässä vaiheessa ehkäpä käyttökelpoinen pintamulta kasattiin tontin luoteiskulman ulokkeeseen.  Pintamaan alta poistettava maa-aines on varsin savipitoista, eikä kuulemma kelvannut läheiselle Lemminkäisen työmaalle täyttömaaksi vaan jouduttiin roudaamaan maankaatopaikalle.

Talon ja terassin muoto alkaa hahmottua
Maanrakentaja muotoili talon alle jäävän savimaan vähän kumpumaiseen muotoon. Pohjois/koilliskulman harjanne avattiin ja siitä tullaan johtamaan salaoja- ja hulevesiviemärit viereiseen avo-ojaan. Kuvien ottamisen aikaan maalämpökaivon kanaalia ja autokatoksen pohjaa ei vielä oltu avattu.

Nurkka löydetty!

Nurkka löydetty!
Kovan ja sinnikkään patistelun jälkeen joudun kai minäkin kantamaan korteni kekoon :)

Ajattelin tässä käydä läpi vähän itse rakentamiseen liittyviä tapahtumia, Heini kirjoittakoon enemmän sisustamisesta yms. ns. kivasta.

Nurkkapisteiden ja koron merkitseminen

Taloa rakennettaessa lienee suht tärkeää, että talo osuu tontille juuri siihen paikkaan mihin se on suunniteltukin. Siksipä Espoon mittauspuolen kaverit kävivät 13. helmikuuta merkitsemässä tontille tulevan talon nurkat ja korkoaseman. Vähän ensin ihmettelin, että voidaanko pisteet merkitä jo ennen kuin piha ja pintamaat on raivattu, mutta sain maanrakentajalta vastaukseksi, että 'on ok, hän saa kyllä koordinaatit talteen'. Tämä selvä. Kolme nurkkaa löytyivät lumen alta helposti, mutta neljättä jouduin etsimään vähän kauemmin; niin sitä näkö harittaa, että suorakulmion muodostaminen kolmen kiintopisteen avulla voikin olla hankalaa. Onneksi oli apujoukkoja mukana.

Talon kaakkoisnurkka. Toistaiseksi näyttää aika vetoisalta.

Samalla keikalla merkittiin myös pari korkopistettä. Yleensä korot merkitään joihinkin tontilla oleviin puihin, mutta koska meidän tontin kummatkin männyt tulevat kaatumaan terassin tieltä, merkittiin pisteet naapurilohkon komeisiin koivuihin. Plussaa kaupungin kavereille, että todella soittivat ja varmistivat mihin korkomerkinnät kiinnitetään (olin tästä kyllä merkintöjä tilatessani maininnut).

Korko koivussa